Estudi de disseny gràfic  / enricsatue@hotmail.com  / 93 555 26 15

Revista Eupalinos
Cooperativa d'Arquitectes Jordi Capell
Barcelona, 1997

El logotip de la Cooperativa havia de ser una imatge, i no unes lletres, només perque s'hi va capficar Daniel Freixas, l'arquitecte encarregat de la remodelació de la botiga instal·lada al soterrani de la seu del Col·legi d'Arquitectes de la Plaça Nova. Per ser qui és li vam fer cas. Les escales que cal baixar per accedir a la botiga, i les que cal baixar i pujar per anar de la llibreria a la papereria, em van donar la pista per dibuixar un pictograma característic de l'especial situació.

El director de «la Capell», Jordi Viola, va voler acompanyar les noves instal·lacions amb una publicació periòdica que va idear amb el primer director de la revista Eupalinos, l'arquitecte Antoni Solanas. De fet, era més aviat un butlletí quadrimestral de 24 pàgines, i malgrat que amb el temps va arribar a les 32 pàgines, mai va deixar de tenir un gruix minso, més aviat parroquial. Objectivament era poca cosa, comparada amb les revistes del sector amb centenars de pàgines profusament il·lustrades, però ens va semblar prou interessant com per experimentar certes alternatives gràfiques discretament agosarades. L'any 1999 van prendre el relleu a la direcció la «troica» d'arquitectes formada per Marta Adroer, Mateu Barba i Sergi Serra, però amb ells la discreció va seguir tant o més agosarada.

Per exemple, al número 11 van publicar una editorial de Joan Brossa sobre l'aprenentage senzillament antològica (no és freqüent trobar a les revistes editorials d'aquesta envergadura intel·lectual), i la coberta del darrer número, el 15, no podia ser més ambiciosa en la seva discreció inveterada.

Va ser un temps molt bo, per recordar-lo.